Aanhanger rijbewijs

Veilig op weg

In de praktijk blijkt nog al eens dat bestuurders van een combinatie van een personenauto met aanhangwagen niet over het juiste rijbewijs beschikken.

Wie bijvoorbeeld met een zware caravan, een paardentrailer of een boottrailer wil gaan rijden moet al snel over aanhanger rijbewijs (BE) beschikken. Zeker gezien de steeds zwaardere auto’s. Wij hebben daarom de verschillende eisen en bevoegdheden nog eens op een rijtje gezet.

Aanhanger Rijbewijs

Rijbewijs B

Geeft je de bevoegdheid tot het besturen van een personenauto met een aanhangwagen die, inclusief laadvermogen, niet meer weegt dan 750 kg.
In bepaalde gevallen is het toegestaan een zwaardere aanhangwagen dan 750 kg te trekken met alleen rijbewijs B.

Dat mag alleen als er aan de volgende 2 voorwaarden is voldaan:

De toegestane maximum massa van de totale combinatie mag niet meer bedragen dan 3500 kg. De toegestane maximum massa van de aanhangwagen mag niet zwaarder zijn dan op het kentekenbewijs van de personenauto staat aangegeven.
Toegestane maximummassa is het gewicht van de auto of aanhangwagen plus het maximaal aantal kilo’s dat het voertuig aan lading mag vervoeren.

Aanhanger rijbewijs (BE)

Met rijbewijs BE mag je maximaal met 7000 kg rijden. Let echter wel op de technische mogelijkheden van het trekkend motorvoertuig (maximale trekhaaklast). Deze maximale trekhaaklast staat vermeld op het kentekenbewijs. Alleen voor het trekkende voertuig geldt dat de toegestane maximum massa niet meer dan 3500 kg mag zijn.
De diverse gewichten staan vermeld op het kentekenbewijs en vaak in het instructieboekje dat bij het voertuig hoort.

Menu