Motorrijbewijs

Diverse categorieën motorrijbewijs

A1 rijbewijs

Is voor de lichtste motor. Tot 125 cc en maximaal 11KW.
Vanaf 18 jaar mag je hiervoor examen doen (vanaf 17 jaar praktijkles).
Je moet dan zowel het theorie- als praktijkexamen (voertuigbeheersing en verkeersdeelneming) afleggen.

A2 rijbewijs

Is voor de middelzware motor. Tot 35 KW. Vanaf 20 jaar mag je hiervoor praktijkexamen doen. Als je minstens 2 jaar rijbewijs A1 hebt doe je alleen verkeersdeelneming examen.
Heb je geen A1 rijbewijs dan mag je vanaf 20 jaar wel starten met de A2 categorie. Je doet dan wel theorie- en praktijkexamen (voertuigbeheersing en verkeersdeelneming).

A code 80

Is voor de zware motor vanaf 21 jaar. Je doet theorie- en praktijkexamen (voertuigbeheersing en verkeersdeelneming). Haal je het A rijbewijs voor je 24ste dan krijg je code 80 op je rijbewijs. Deze code 80 vervalt na 2 jaar of als je 24 wordt. Je hoeft geen extra examens te doen.

Met code 80 mag je rijden op :

 • A1 motor
 • A2 motor
 • een driewielige motor met meer vermogen dan 15Kw.

A rijbewijs

Is voor de zware motor. Onbeperkt vermogen. Vanaf 22 jaar mag je hiervoor praktijexamen(verkeersdeelneming) doen. Mits je minstens 2 jaar rijbewijs A2 hebt. Of vanaf 24 jaar kan je direct rijbewijs A halen. In dit geval doe je theorie- en praktijkexamen (voertuigbeheersing en verkeersdeelneming).

KNMV Instructeur

Een goede basis is de beste start voor het motorrijden. Onze  KNMV- gediplomeerde instructeurs zijn de betere instructeurs. Zij hebben uit eigen initiatief en liefde voor het vak naast hun wettelijke instructiebewijs een vervolgopleiding gevolgd bij de KNMV. Zij zien zelf in dat zij een verantwoordelijke taak als opleider hebben.

Onze instructeurs leren je meer dan alleen datgene wat je voor je motorrijbewijs nodig hebt! Ze maakt een echte motorrijder/ster van je. Dat leer je alleen bij goed getrainde en speciaal hiervoor opgeleide motorinstructeurs, die zelf ook hartstochtelijk motorrijder zijn! Onze instructeurs worden regelmatig bijgeschoold en geïnformeerd over de laatste ontwikkelingen omtrent het verkeer, wetgeving en rij-instructie.

Gediplomeerde KNMV-instructeurs:

 • Volgen je zoveel mogelijk met de motor
 • Dragen beschermende kleding en eisen dat de kandidaat deze ook draagt
 • Geven les volgens een door de KNMV ontwikkeld instructieprogramma
 • De lessen duren 2 uur, inclusief nabespreking van de vorderingen, verbeterpunten en het invullen van de instructiekaart

Het examen

Kledingeisen

Voor de motorkandidaat gelden tijdens de lessen bij het Verkeerscentrum Zoetermeer en het motorexamen de volgende kledingeisen

 • Helm. Je bent natuurlijk verplicht om een goedgekeurde helm te dragen. Het beste is een helm te dragen die licht is van kleur of die is voorzien van retro-reflecterende kenmerken, die ervoor zorgen dat je goed opvalt in het verkeer.
 • Oogbescherming. Je gebruikt bij voorkeur een vorm van oogbescherming, zoals bijvoorbeeld een helmvizier, motorbril of (zonne) bril.
 • Schoeisel. Je draagt hoge schoenen of laarzen die ook de enkel bedekken.
 • Handschoenen. Je draagt handschoenen of wanten die de hand en zoveel mogelijk het polsgewricht bedekken.
 • Kleding. Je draagt kleding waarvan de broek de benen bedekt. De jas moet het bovenlichaam en de armen helemaal bedekken. Broek en jas mogen één geheel vormen.

Deze maatregel is bedoeld om de motorrijder beter te beschermen.
Het Verkeerscentrum.nl heeft de kleding voor jou ter beschikking.

Menu