Rijangst
begeleiding

Laat jij liever je auto aan de kant staan dan dat je de weg op gaat? Dan ben je niet de enige. Rijangst is een veel voorkomend probleem in Nederland. In ons land is er een grote groep die een vorm van rijangst hebben. Ongeveer de helft van deze groep rijdt niet meer. De andere helft rijdt nog wel, maar doet dit met de nodige angstgevoelens. Ben jij onderdeel van deze grote groep mensen en wil jij graag jouw rijangst overwinnen? Dan zit je bij Verkeerscentrum aan het juiste adres. Mijn naam is Johanna van Zwol en ik hou mij binnen onze rijschool bezig met de coaching van mensen die enige vorm van rijangst ervaren. Vaak zijn dat ervaren bestuurders die al jaren een rijbewijs bezitten en ook prima kunnen rijden. Onze rijschool is gespecialiseerd in rijangst. Benieuwd wat ik voor jou kan betekenen? Ontdek het op deze pagina.

Waarom is rijangst overwinnen zo belangrijk?

Wanneer je last heb van rijangst, kan dit grote nadelige gevolgen hebben. Het kan ervoor zorgen dat je gespannen de weg op gaat en hierdoor de benodigde concentratie en alertheid mist. Zowel voor jezelf als voor anderen. Maar het hebben van rijangst kan er ook toe leiden dat je steeds minder vaak de auto pakt. Autorijden is dan geen pretje meer, maar juist een kwelling die je het liefst zo lang mogelijk uitstelt. Doordat je het autorijden keer op keer uitstelt zal je uiteindelijk nooit meer deel uit maken van het verkeer. Vooral als je al in het bezit van een rijbewijs is dit eeuwig zonde. Je kan het immers wel. Daarom vinden wij het zo belangrijk. Rijangst kan vele achtergronden hebben en de intensiteit van de angst en de bijbehorende beperkingen verschillen per persoon. Vaak vind men het ook lastig om hier met collega’s of familie over te praten en kan iemand zich heel erg geïsoleerd voelen. Wij helpen je daarom graag om jouw rijangst te overwinnen.

Wat is Faalangst voor rijlessen?

Naast rijangst is ook faalangst voor rijbewijsleerlingen een probleem. Faalangst ontstaat vaak al in de jongere jaren en kan erg belemmerend voelen wanneer je nieuwe vaardigheden aanleert. Je bent bang om fouten te maken terwijl je juist foutjes moet maken tijdens de rijles. Dit zijn je leermomenten. Ook perfectionisten kunnen last hebben van faalangst. Heb je last van faalangst tijdens het leren van autorijden, dan is het belangrijk dat je dit in kleine stapjes leert. De volgende stap volgt pas wanneer jij jezelf zeker genoeg voelt. Het draait om vertrouwen in je eigen te kunnen krijgen en jezelf te durven laten zien. Tijdens het inboeken van het examen kun je eventueel kiezen voor een faalangstexamen. Dan krijg je wat langer de tijd om te laten zien wat je kan en mag je gebruik maken van een tussenstop tijdens het examen.

Wanneer is onze rijangst cursus exact wat jij nodig hebt?

Er zijn verschillende voorbeelden van rijangst. Zo kan rijangst komen vanwege:

 • een routinegebrek;
 • overbelasting;
 • een beladen gebeurtenis of trauma;
 • paniekstoornis;
 • faalangst en perfectionisme;
 • bijrijdersangst.

Twijfel jij of je last hebt van rijangst en of onze rijangst cursus exact is wat jij nodig hebt? Beantwoord dan de onderstaande vragen en kom erachter!

Heb ik last van
rijangst?

Als je op 2 stellingen ”Ja” kunt antwoorden, dan heb je waarschijnlijk rijangst.

 1. Door mijn rijangst kan ik mijn beroep lastiger/tot niet uitoefenen.
 2. Door mijn rijangst bezoek ik mensen en instanties minder dan ik eigenlijk wil.
 3. Door mijn rijangst probeer ik onder het autorijden uit te komen.
 4. Door mijn rijangst ben ik afhankelijk van andere mensen.
 5. Door mijn rijangst ben ik onzeker over mijzelf en mijn rijbekwaamheid geworden.
 6. Ik durf niet eerlijk uit te komen voor mijn rijangst tegenover anderen.
 7. Als ik moet gaan autorijden, ben ik van tevoren al onrustig.
 8. Ik neem door mijn rijangst vaker binnendoor routes dan wanneer ik geen rijangst zou hebben.
 9. Op snelwegen durf ik vaak niet in te halen.

Heb ik last van spanningsklachten?

Heb jij last van spanning? Als je meer dan twee stellingen met ”ja” hebt beantwoord, is er een grote kans dat jij last hebt van spanningsklachten.

 1. Het zweet staat me in de handen als ik moet autorijden.
 2. Na het autorijden voel ik mij vaak vermoeid.
 3. Ik voel me ongemakkelijk als er iemand anders bij mij in de auto zit.
 4. Na en/of tijdens het rijden heb ik last van gespannen schouders, benen of nek.
 5. In het verkeer voel ik me vaak opgejaagd.
 6. Ik heb een hekel aan autorijden.
 7. Mijn ademhaling is gespannen als ik aan het autorijden ben.
 8. Ik heb last van gespannen onderbenen tijdens het rijden.
 9. Ik ben vaak te voorzichtig als ik deelneem aan het verkeer.
 10. Mijn rijgedrag is anders als ik “relaxed” ben.
 11. Ik heb moeite met verkeerssituaties te overzien.

De prijzen zijn voor Opfrisrijles/Rijangst

Deze prijzen zijn inclusief gebruik lesauto.

 • 60 minuten € 66,00
 • 90 minuten € 99,00
 • Pakket 5 x 1,5 uur inclusief gebruik lesauto € 475,00.

 

Wat kun je verwachten als je bij mij een traject zou willen volgen?

Ervaar jij rijangst en wil je dit graag overwinnen? Dat kan. Bij Verkeerscentrum kan je een traject volgen die jou helpt om al je angsten te overwinnen. Na dit traject durf jij weer zonder angst de weg op te gaan. Tijdens dit traject kan je het volgende verwachten:

 • Het traject start altijd met een intake. Hierin kunnen we samen afstemmen welke angsten er spelen, wat de wensen zijn en op welke manier we het traject starten.
 • Ik werk samen met angstbehandelcentrum IPZO en, mocht dat nodig zijn, kan ik een afspraak voor je maken zodat je extra ondersteuning kunt krijgen. Denk bijvoorbeeld aan traumaverwerking.
 • Tijdens dit traject krijg je huiswerkopdrachten aangepast op de stapjes die we maken.
 • Door de coaching met kleine stapjes op te bouwen leer je je angst te overwinnen, met als doel dat je aan het einde van dit traject weer volledig zelfstandig durft te rijden.

Faalangst en rijangst overwinnen? Verkeerscentrum is een rijschool die gespecialiseerd is in rijangst!

Wil jij graag je faalangst en rijangst overwinnen? Dan ben je bij Verkeerscentrum aan het juiste adres. Wij zijn namelijk een rijschool die gespecialiseerd is in rijangst. Naast dat ik verschillende opleidingen hierover gevolgd heb, sta ik ook als rijangstcoach vermeld op de website van Rijangstlabel. Daarom weet je bij ons zeker dat je in goede handen bent. Meer weten over onze rijangst begeleiding? Neem gerust vrijblijvend contact met ons op.

Newsletter

Blijf op de hoogte

Blijf op de hoogte
van de leukste acties!

Altijd als eerst op de hoogte van het laatste nieuws en de leukste acties? Schijf je in voor de nieuwsbrief!

bookus

Volg een
proefles

Maak je liever eerst even kennis voor je start?
Vraag dan direct een proefles aan!