Herfsttips voor onderweg

We zitten weer midden in het herfstseizoen. Het begon met goed herfstweer maar inmiddels zijn de donkere en regenachtige tijden weer aangebroken. Heb jij je rijbewijs net bij ons gehaald? Dan heb je misschien nog geen herfstweer meegemaakt tijdens je rijopleiding.  Om ervoor te zorgen dat je als (beginnend) automobilist veilig en verantwoord deelneemt aan het verkeer, geeft onze instructeur Suzanne hierbij tips voor de ritten tijdens de donkere dagen en regenachtig weer. En heb je al langere tijd je rijbewijs? Wie weet heb je ook wat aan de tips.

Check je auto voor je gaat rijden
Zicht is erg belangrijk tijdens een autorit. Zorg er daarom voor dat je ramen schoon zijn van o.a. herfstbladeren en dat je verlichting het doet. Check dat voordat je de weg op gaat. Wil je groot licht gebruiken? Doe dit niet als je een tegenligger aan ziet komen of wanneer je een korte afstand hebt tussen jou en je voorganger.

Kleddernat geregend?
Als je met natte kleding of paraplu in de auto stapt, kunnen de ramen beslaan. Zet de airco of verwarming aan en richt de blazers op de ramen. Hou er wel rekening mee, dat een hogere temperatuur in de auto ervoor kan zorgen dat je suf wordt tijdens het rijden dus zet de verwarming niet te hoog!

Zware regenval onderweg?
Zorg met (zware) regenval dat je voldoende afstand neemt tot je voorganger. Banden met voldoende profieldiepte zorgen voor meer grip op het wegdek en verminderen de kans op aquaplaning. Aquaplaning kan voorkomen worden door je snelheid beter aan te passen op veranderende weersomstandigheden. Mocht je toch de controle verliezen, laat meteen je gaspedaal los en (bij een schakelauto) trap de koppeling in.

Minder zicht in het donker
Sommige mensen hebben een vorm van nachtblindheid. Een speciale gele bril kan hierbij helpen. De gele glazen verminderen schittering en reflecties en helpen bij het verhelderen van het zicht.

Mist onderweg
Het is de afgelopen maand al een paar keer voorgekomen dat het enorm mistig kan zijn. Soms kan mist je in één keer overvallen. Pas je snelheid aan en zorg meteen voor een dubbele afstand (minimaal 4 seconden) tot je voorganger. De mistlampen zet je aan wanneer je zicht ernstig wordt belemmerd. De mistlampen aan de voorkant kun je naast mist, ook bij zware sneeuwval of zware regenbuien aanzetten. De mistlampen aan de achterkant mag je alleen aanzetten als het zicht minder is dan 50 meter en alleen bij mist of zware sneeuwval. Dus niet met zware regenbuien. 

We horen weleens dat leerlingen de auto liever laten staan als ze net hun rijbewijs hebben en zich ‘ander’ weer voordoet. Ons advies is om gewoon de weg op te gaan. Je moet vooral veel meters maken zeggen wij altijd. Eventueel kan één van de ouders een keer meerijden als dat meer vertrouwen geeft. Spreek vooraf goed af waar je ouders je wel of niet mee mogen helpen tijdens het rijden ;). Want in het begin zit je soms helemaal niet te wachten op complimenten of feedback van je ouders.

We wensen je mooie herfsttochten voor onderweg!

Newsletter

Blijf op de hoogte

Blijf op de hoogte
van de leukste acties!

Altijd als eerst op de hoogte van het laatste nieuws en de leukste acties? Schijf je in voor de nieuwsbrief!

bookus

Volg een
proefles

Maak je liever eerst even kennis voor je start?
Vraag dan direct een proefles aan!