Tip van Dave ~ Goede voorbereiding voor je scooterexamen

Wil jouw zoon of dochter zijn of haar scooterrijbewijs halen? Dan ben je bij onze instructeur Dave aan het juiste adres! Dave deelt in deze blog tips over het behalen van jouw scooterrijbewijs. Wist je bijvoorbeeld dat je vanaf 15,5 jaar al theorie-examen voor de scooter mag doen? En hoe gaat het allemaal in zijn werk bij het cbr? 

Tips van Dave;

Begin al vanaf 15,5 jaar met de theorie
Vanwege de lange wachttijden bij het cbr raden we aan om tijdig contact op te nemen met ons. Zonder geldig theoriecertificaat, mag je namelijk nog niet lessen en uiteraard geen praktijkexamen doen. Goed om te weten; Vanaf 15,5 jaar mag je al theorie-examen voor de scooter doen. Ben je (bijna) 15,5 jaar en wil je dus graag scooter rijden vanaf je 16e? Haal bij ons een theorieboek of een e-learning cursus en begin alvast met leren. Op de website van het cbr staat waar en wanneer jij je theorie-examen kunt doen.

Plan jouw scooteropleiding op tijd in
Heb je het theorie certificaat gehaald? Gefeliciteerd! Nu is het tijd om jouw scooteropleiding in te plannen en je examen te boeken. Hiervoor hoef je nog geen 16 jaar te zijn, als je maar geslaagd bent voor je theorie. Ons scooterpakket bestaat uit 5 uren rijles inclusief het praktijkexamen. We verdelen de 5 uren rijles in twee dagen. Snel leren rijden, betekent namelijk niet dat je de vaardigheden ook echt goed begrijpt. Daarom verdelen we bij Verkeerscentrum het pakket over twee dagen zodat je niet alleen je rijbewijs haalt, maar ook beter verkeersinzicht hebt en de vaardigheden goed gaat beheersen.

De dag van het praktijkexamen
In de ochtend heb je eerst les en daarna gaan we naar het cbr in Zoetermeer. Daar vertelt de examinator eerst wat er verwacht wordt tijdens het examen. Buiten stelt de examinator eerst een aantal vragen over de scooter, die we tijdens de lessen besproken hebben. Daarna ga je rijden en de examinator rijdt achter je aan. Je krijgt van de examinator een ontvanger, hiermee geeft de examinator de route aan. Het enige verschil is dat je nu geen tips van mij meer krijgt. Lees hieronder waar een examinator oplet tijdens jouw examenrit.

- Kun je de juiste snelheid inschatten? Zorg voor een vlotte doorstroming als dit kan.
- Voldoende kijken – niet overdreven goed maar ook niet te nonchalant.
- Het begrijpen van de verkeersregels in de praktijk en deze zo veel mogelijk toepassen.
- Kun je veilig aan het verkeer deelnemen? Check je bijvoorbeeld bewust de dode hoeken en kijk je of een kruispunt veilig is voor je oversteekt?

Ik hoor best vaak dat leerlingen tips van familie krijgen, omdat zij een bepaalde ervaring hebben. Tips die leerlingen krijgen zijn dat ze overdreven goed hun hoofd moeten draaien, dat ze flink door moeten rijden of juist voorzichtig moeten rijden. Mijn tip aan leerlingen is dat ze alle tips van familie moeten negeren, want het kan juist een verkeerd beeld geven aan de examinator. Je mag ook best een foutje maken, maar het gaat er vooral om of je veilig rijdt en de juiste verkeersinzichten hebt. In totaal duurt het examen ongeveer 45 minuten, waarvan de examenrit gemiddeld 25 minuten is.

Wil je graag je scooterrijbewijs halen? Schrijf je hier alvast in en wij nemen contact met je op.

Slaag je bij ons voor je scooterrijbewijs? Dan krijg je een cadeaubon voor jouw eerste autorijles bij Verkeerscentrum.

Newsletter

Blijf op de hoogte

Blijf op de hoogte
van de leukste acties!

Altijd als eerst op de hoogte van het laatste nieuws en de leukste acties? Schijf je in voor de nieuwsbrief!

bookus

Volg een
proefles

Maak je liever eerst even kennis voor je start?
Vraag dan direct een proefles aan!