Tip van Johanna ~ Rijangst overwinnen

Onze instructeurs delen graag hun tips voor onderweg. Johanna geeft automaat rijlessen, maar is daarnaast opgeleid om mensen te begeleiden die rijangst ervaren. De eerste nieuwsbrief van het nieuwe jaar geeft Johanna tips voor iedereen die rijangst ervaart. Ben jij onderdeel van deze grote groep mensen en wil jij graag in het nieuwe jaar jouw rijangst overwinnen? Lees dan deze blog om jouw rijangst te overwinnen. 

Laat jij liever je auto aan de kant staan dan dat je de weg op gaat? Dan ben je niet de enige. Rijangst is een veel voorkomend probleem in Nederland. In ons land is er een grote groep die een vorm van rijangst hebben. Ongeveer de helft van deze groep rijdt niet meer. De andere helft rijdt nog wel, maar doet dit met de nodige angstgevoelens.

"Mijn naam is Johanna van Zwol en ik hou mij binnen onze rijschool bezig met de coaching van mensen die enige vorm van rijangst ervaren. Vaak zijn dat ervaren bestuurders die al jaren een rijbewijs bezitten en ook prima kunnen rijden. Wanneer je last heb van rijangst, kan dit grote nadelige gevolgen hebben. Het kan ervoor zorgen dat je gespannen de weg op gaat en hierdoor de benodigde concentratie en alertheid mist. Rijangst kan vele achtergronden hebben en de intensiteit van de angst kan verschillen per persoon. Hierbij geef ik een aantal tips om toe te kunnen passen."

Tip 1; Een goede houding 
De basis van autorijden begint met het instellen van een goede ontspannen zit- stuurhouding

- Bij afstellen van de stoel naar de koppeling moet de knie, bij volledig ingetrapte koppeling, ligt gebogen zijn.  

- Bij de afstand van de rugleuning naar het stuur moet de rug in de leuning blijven en het stuur mag boven het laatste stukje van de hand uitkomen, net voor de pols begint. Hou de handen op kwart voor drie.

- In de buitenspiegels zit de horizon op 2/3 van de spiegel en je mag een klein stukje van de zijkant van de auto zien. Dit als referentiepunt ten opzichte van het andere verkeer.

Afbeelding met tekst, iPod

Automatisch gegenereerde beschrijving

Tip 2; Een ruime en open blik
Fixeer de blik niet en blijf afwisselen met kijken. Als je last hebt van paniekaanvallen dan ga je namelijk de blik fixeren. Alle aandacht gaat dan naar het nare gevoel en de overheersende angstgedachtes. Spreek hardop uit wat je zoal om je heen waarneemt.

Tip 3; Focus op je ademhaling
Bij een hoge onrustige ademhaling op de snelweg kun je de snelheid van ademen aanpassen op de hectometerpaaltjes. Bij het ene hectometerpaaltje tot de volgende inademen en bij het volgende hectometerpaaltje tot die daarna uitademen. Hou dit een paar minuten vol.

Tip 4; Maak kleine stapjes
Als je al een hele tijd niet meer hebt gereden dan is een rondje door de wijk of starten op een rustige parkeerplaats vaak al een heel mooi begin.

 

Wil jij jouw rijangst overwinnen?

Wil je naast deze tips ook graag begeleiding om de rijangst te overwinnen? Dat kan. Je kunt een traject volgen die jou helpt om je angsten te overwinnen. Na dit traject durf jij weer zonder angst de weg op te gaan. Tijdens dit traject kan je het volgende verwachten:

- Het traject start altijd met een intake. Hierin kunnen we samen afstemmen welke angsten er spelen, wat de wensen zijn en op welke manier we het traject starten.

- Ik werk samen met angstbehandelcentrum IPZO en, mocht dat nodig zijn, kan ik een afspraak voor je maken zodat je extra ondersteuning kunt krijgen. Denk bijvoorbeeld aan traumaverwerking.

- Tijdens dit traject krijg je huiswerkopdrachten aangepast op de stapjes die we maken.

- Door de coaching met kleine stapjes op te bouwen leer je je angst te overwinnen, met als doel dat je aan het einde van dit traject weer volledig zelfstandig durft te rijden.

Neem contact op met Johanna voor een kosteloos telefonisch intakegesprek. Dat kan door een email te sturen aan info@verkeerscentrum.nl of bel naar 079-3169898.

Newsletter

Blijf op de hoogte

Blijf op de hoogte
van de leukste acties!

Altijd als eerst op de hoogte van het laatste nieuws en de leukste acties? Schijf je in voor de nieuwsbrief!

bookus

Volg een
proefles

Maak je liever eerst even kennis voor je start?
Vraag dan direct een proefles aan!