Tip van Piet - Goed voorbereid op reis

Heb je je autorijbewijs bij ons gehaald en ga je voor het eerst op vakantie met je eigen auto? Bereid jezelf dan goed voor als je naar het buitenland op vakantie gaat met de auto. Onze instructeur Piet geeft tips voor onderweg op reis! Wie weet heb je al veel langer je rijbewijs en komen de tips nog steeds goed van pas.

De vakantie komt er weer aan en we gaan weer massaal de weg op. Sommige met het vliegtuig en andere met de auto. Zorg dat je auto technisch in orde is en dat je je verdiept in de verkeersregels die gelden in het land waar je naar op vakantie gaat. Vergeet ook de landen die je doorkruist niet. Lees hieronder mijn tips.

Technische tips

Zorg dat je auto technisch in orde is. De garage kan je hierbij helpen, maar maak wel op tijd een afspraak want ook zij hebben het druk. Pech kan onderweg altijd gebeuren, dus zorg voor een goed vangnet. Mijn tip; zorg voor vervangend vervoer en geef daarbij aan als je een caravan hebt, anders kom je misschien voor een verrassing te staan. Grote kans dat ze met een te kleine auto komen en dan ben je alsnog gestrand. Zorg er ook voor dat je in het buitenland altijd een groene kaart bij je hebt in verband met je verzekering. Het is nu hartje zomer, maar in Duitsland zijn winterbanden verplicht als het glad is op de weg.

Verkeersregels in het buitenland

Je hebt leren autorijden in Nederland en als je net geslaagd bent, weet je alle verkeersregels vast nog uit je hoofd ;) Maar in andere landen kunnen ook andere verkeersregels gelden. In Duitsland, Frankrijk en Spanje kennen ze bijvoorbeeld geen haaientanden. Daar staan strepen of lijnen van blokken op de weg die aangeven dat je voorrang moet verlenen op een kruisende weg. Ga je de bergen in? Dan heeft stijgend verkeer voorrang op dalend verkeer. In Duitsland en Frankrijk is het verplicht om in een file, een veiligheidsstrook in het midden vrij te houden. Vorige keer schreef onze instructeur René al tips over het geven van ruimte aan hulpdiensten. Je kunt hier lezen wat er bedoeld wordt met een veiligheidstrook. Bel je met oortjes in de auto of luister je weleens muziek met oortjes in? In Frankrijk is het verboden om als bestuurder oortjes te dragen. Zelfs als je ermee wilt bellen. In Italië mag je één oortje dragen, maar twee oortjes is verboden. En we hopen het natuurlijk niet, maar je komt vast in de file terecht. Sta je in Spanje in de file? Dan mag je de motor niet laten draaien als je langer dan twee minuten stilstaat. Dit geldt bijvoorbeeld ook voor een spoorwegovergang.

De anwb heeft op deze pagina een duidelijk overzicht per land in Europa waar je veel informatie kunt lezen.

Nog even geduld voor de vakantie start, maar ik wens je alvast een prettige vakantie en geniet ervan!

 

bronvermelding: https://nl.freepik.com/

Newsletter

Blijf op de hoogte

Blijf op de hoogte
van de leukste acties!

Altijd als eerst op de hoogte van het laatste nieuws en de leukste acties? Schijf je in voor de nieuwsbrief!

bookus

Volg een
proefles

Maak je liever eerst even kennis voor je start?
Vraag dan direct een proefles aan!