Tip van René - Omgang met hulpdiensten

Leerde jij in jouw rijopleiding hoe je omgaat met hulpdiensten in het verkeer? Het is misschien niet het eerste waar je aan denkt, als je een autorijbewijs haalt. Onze instructeur René vind het een belangrijk onderwerp en neemt het altijd mee in de rijopleiding van zijn leerlingen dus hij deelt graag zijn tips met jullie.

Tip 1; Ruimte maken voor hulpdiensten
Hoe maakt je ruimte voor een hulpdienst, dat veilig voor jezelf is én waarmee je de hulpdienst voldoende ruimte geeft? Wijk altijd uit naar de zijkant van de weg, maar rij niet met te hoge snelheid de berm in. Op een tweebaansweg of meer, zorg je er altijd voor dat de hulpdienst in het midden door kan rijden. Kijk ook goed welke kant de andere automobilisten kiezen, zodat de hulpdiensten niet slalommend door het verkeer heen hoeven.

Tip 2; Trap niet vol het rempedaal in
Een ambulance heeft er vaak het meeste aan om rustig door te blijven rijden. Het is daarom beter om te blijven rijden tot je een geschikte plaats vind om ruimte te maken. Ga dus nooit meteen op je rem staan als er een hulpdienst aankomt. Hierdoor moet een hulpdienst soms ook op de rem trappen. Vooral ambulances met patiënten die bepaald letsel hebben, willen zo min mogelijk te remmen.

Tip 3; Communiceer met de hulpdienst
Geef bijvoorbeeld je richting aan als je naar de zijkant van de weg stuurt, zodat de hulpdiensten weten dat je hun gezien hebt en zodat ze zien welke kant je op gaat. Ook als voetganger en fietser kun je de hulpdienst aankijken, zodat de chauffeurs weten dat je hun gezien hebt.

  

René hoopt met deze tips dat je de eerst volgende keer als je een hulpdienst tegenkomt, op een andere manier kijkt en weet waar je op kunt letten. We weten zeker dat de hulpdiensten je in ieder geval dankbaar zijn voor je oplettendheid en medewerking.

Wil je nog meer informatie?
‘De mensen van de ambulance’ geven via hun website meer informatie dus neem een kijkje op: www.demensenvandeambulance.nl/inhetverkeer/

Newsletter

Blijf op de hoogte

Blijf op de hoogte
van de leukste acties!

Altijd als eerst op de hoogte van het laatste nieuws en de leukste acties? Schijf je in voor de nieuwsbrief!

bookus

Volg een
proefles

Maak je liever eerst even kennis voor je start?
Vraag dan direct een proefles aan!