Tip van Suzanne!

Onze instructeurs delen graag hun tips voor onderweg met hun leerlingen. Vanaf nu gaan we deze ook regelmatig delen in onze nieuwsbrief. We starten met onze instructeur Suzanne. De benzine prijzen zijn gelukkig weer een beetje gedaald, maar je kunt zelf ook veel doen om zuiniger te rijden. Suzanne geeft jullie hierbij tips om nog zuiniger te rijden. Dit is niet alleen goed voor je portemonnee maar ook voor het milieu.

Tip1; Controleer één keer per maand je bandenspanning

Als je banden goed op spanning zijn, verbruik je minder brandstof. Wanneer je banden te zacht zijn is er meer rolweerstand en hierdoor heb je een hoger brandstofverbruik. Bij te harde banden heb je geen hoger brandstof gebruik, maar is de kans op extra slijtage of een klapband aanwezig. En dat wil je natuurlijk ook niet.

Wist je dat ook de buiten temperatuur invloed heeft op je bandenspanning? Bij een temperatuurverschil bij warme lucht zetten de banden uit en bij kouder weer krimpt het in. Doe de bandenspanning check met koude banden, want met koude banden kun je het beste meten. Tijdens het rijden warmt namelijk de lucht in de banden al snel op, en zetten de banden uit, waardoor de druk hoger is. Dat kan een verkeerde meting weergeven. Mocht je toch met warme banden je banden willen oppompen, doe dan 0,3 bar meer lucht in de banden.

Tip 2; Pas je snelheid aan

Rij zoveel mogelijk de maximum snelheid. Hoe sneller je rijdt, hoe meer energie nodig is en hoe meer brandstof je verbruikt. Op de snelweg rij je het zuinigst als je 100 km per uur rijdt. Wie het gaspedaal af en toe lekker intrapt zal dus merken dat zijn tank sneller leeg raakt. Het energieverbruik neemt bij hogere snelheid twee keer toe, dus mijn tip is; laat iets vaker je gaspedaal los en laat je auto eens wat vaker uitrollen bij een verkeerslicht of rotonde.

Tip 3; Rustig wegrijden in plaats van vol het gaspedaal intrappen

Bij het wegrijden vanuit stilstand hoef je niet het gaspedaal volledig in te trappen. Met een klein beetje gas kom je er ook. Dit bespaart ook het nodige benzineverbruik. Hoe meer gas je geeft hoe meer brandstof je verbruikt hoe meer stikstof en fijnstof vrijkomt in de lucht en dat hoeft niet.

Ook bij de tussentijdse toets en het examen worden vragen gesteld over bandenspanning en zuinig rijden. Daarom geef ik deze tips ook altijd aan mijn leerlingen mee.

 

Newsletter

Blijf op de hoogte

Blijf op de hoogte
van de leukste acties!

Altijd als eerst op de hoogte van het laatste nieuws en de leukste acties? Schijf je in voor de nieuwsbrief!

bookus

Volg een
proefles

Maak je liever eerst even kennis voor je start?
Vraag dan direct een proefles aan!