Tips van Arjan en René - Wanneer heb je een BE rijbewijs nodig?

Rij jij weleens met caravan, paardentrailer of andere aanhanger? Of wil je dit in de toekomst vaker gaan doen? In deze blog geven we meer informatie over het BE rijbewijs. Mag je nog zonder aanhangerrijbewijs rijden of heb je toch een BE rijbewijs nodig? 

In de praktijk blijkt nog al eens dat bestuurders van een combinatie personenauto met aanhangwagen niet over het juiste rijbewijs beschikken.

Wie bijvoorbeeld met een zware caravan, een paardentrailer of een boottrailer wil gaan rijden moet al snel over aanhanger rijbewijs (BE) beschikken. Zeker gezien de steeds zwaardere auto’s. Met jouw B rijbewijs mag je in ieder geval een aanhanger trekken van maximaal 750 kilo. Dit is het lege gewicht van de aanhanger en het laadvermogen. Is de aanhanger met lading zwaarder dan750 kilo, Dan mag de aanhanger +laadvermogen (Toegestane Maximum Massa) en het trekkend voertuig (T.M.M.) samen niet boven de 3500 kilo komen. Voor alle gewicht daarboven ben je verplicht om een BE rijbewijs te halen.

Met rijbewijs BE mag je maximaal met 7000 kg rijden. Let echter wel op de technische mogelijkheden van het trekkend motorvoertuig (maximale trek gewicht). Het maximale trek gewicht staat vermeld op het kentekenbewijs. Voor het trekkende voertuig geldt dat de toegestane maximum massa niet meer dan 3500 kg mag zijn. Dit geldt ook voor de aanhangwagen. De diverse gewichten staan vermeld op het kentekenbewijs en vaak in het instructieboekje dat bij het voertuig hoort.

Heb je een BE rijbewijs nodig? Houdt als eerste rekening met de wachttijden (gemiddeld 3 maanden) bij het CBR. Ben je dus van plan om een BE cursus te volgen? Bespreek dan alvast een examendatum.

Welke cursus heb je nodig?
We starten altijd met een intake van twee uur. Tijdens deze intake vertellen we hoe het praktijkexamen eruit ziet en wat je kunt verwachten. De examinator vraagt ook dingen over het kentekenbewijs, dat je niet uit je hoofd hoeft te leren, maar wel moet kunnen aflezen. Inmiddels heb je natuurlijk een eigen rij stijl ontwikkeld, en op het examen wordt ook gelet op jouw kijktechniek én de juiste manier van je stuur vast houden. Hier besteden we aandacht aan, zodat je tijdens je praktijkexamen weet waar je op moet letten. Een eendaagse cursus is voor iedereen die dagelijks met aanhanger rijdt en gemakkelijk een bocht achteruit en recht achteruit kan rijden. Als dit nog niet helemaal soepel gaat adviseren we de tweedaagse cursus te volgen.

Wil je graag wat meer informatie over welke cursus je het best kunt volgen? Neem contact met ons op of schrijf direct in om op tijd een examendatum te bespreken: www.verkeerscentrum.nl/inschrijven

Newsletter

Blijf op de hoogte

Blijf op de hoogte
van de leukste acties!

Altijd als eerst op de hoogte van het laatste nieuws en de leukste acties? Schijf je in voor de nieuwsbrief!

bookus

Volg een
proefles

Maak je liever eerst even kennis voor je start?
Vraag dan direct een proefles aan!