Voorbereiding op het examen!

De instructeurs zijn ervaren en gemotiveerde KNMV-instructeurs, die hun leerlingen zoveel mogelijk volgen op de motor. Maak vrijblijvend een afspraak voor een proefles. De motorrijlessen bij het Verkeerscentrum.nl duren 2 uur.

Voertuigbeheersing

Het motorexamen voertuigbeheersing (AVB) bestaat uit 12 oefeningen, die zijn verdeeld in 4 clusters. Op je examen doe je er 7. Er zijn 4 oefeningen verplicht en de rest kiest je examinator uit. Het gaat er bij alle oefeningen om dat je de examinator op overtuigende wijze demonstreert dat je de motor beheerst, bij zowel lage als hoge snelheid. En dat je goed kunt remmen.

Meenemen naar het examen

  • Je geldige identiteitsbewijs. Zonder identiteitsbewijs kun je geen examen doen
  • De officiële uitnodiging voor je praktijkexamen


Wanneer ben je geslaagd?

In totaal laat je bij het examen Voertuigbeheersing zeven oefeningen zien. Alle oefeningen tellen even zwaar. Uit ieder cluster is één oefening verplicht, en doe je uit de clusters twee tot en met vier één oefening extra. Dus: vier verplichte, en drie oefeningen die de examinator kiest. Je mag elke oefening bij een onvoldoende resultaat één keer overdoen. Om te slagen moet je in totaal vijf van de zeven verschillende oefeningen succesvol afronden. Daarbij voer je in de clusters twee tot en met vier minimaal één oefening correct uit. Dus je laat de examinator op overtuigende wijze zien dat je de motor beheerst bij lage en hoge snelheid. En dat je goed kunt remmen.

Geldigheidsduur Voertuigbeheersing

Geslaagd voor het examen voertuigbeheersing? Dan is het resultaat één jaar geldig. In die periode kun je – onbeperkt – opgaan voor het examen Verkeersdeelneming.


 

Verkeersdeelneming

Het examen verkeersdeelneming duurt 55 minuten. Eerst heb je een inleidend gesprek met de examinator bij het CBR. Dan volgen op het parkeerterrein de ogentest d.m.v. het oplezen van een kenteken op ongeveer 25 meter afstand en een aantal voorbereiding- en controlehandelingen, bij de (examen) motor.

De rit

Daarna gaat de examenrit van start. De examinator en je rij-instructeur volgen je in een auto. De examinator let onder meer op je kijkgedrag, de plaats op de weg en of je voldoende rekening houdt met andere weggebruikers. Ook let hij op je voertuigbeheersing in het verkeer.

Na afloop

Direct na afloop verteld de examinator in het examencentrum de uitslag, waarbij de instructeur ook aanwezig is. Als je bent geslaagd, dan worden de gegevens digitaal doorgezonden naar het RDW. Je kunt dan de volgende dag naar het Gemeentehuis om je rijbewijs aan te vragen. Dit duurt ongeveer nog 5 werkdagen, daarna kun je je rijbewijs afhalen bij het Gemeentehuis.

Ben je gezakt, dan ligt de examinator toe welke onderdelen onvoldoende zijn. Deze gegevens worden digitaal doorgestuurd naar de rijschool en eventueel je eigen email adres, zodat je de gegevens met je instructeur kunt bespreken voor de vervolglessen.

Meenemen naar examen

  • Je geldige identiteitsbewijs. Zonder identiteitsbewijs kun je geen examen doen
  • De officiële uitnodiging voor je praktijkexamen

 

Kledingeisen

  • Voor de motorkandidaat gelden tijdens de lessen bij het Verkeerscentrum Zoetermeer en het motorexamen de volgende kledingeisen
  • Helm. Je bent natuurlijk verplicht om een goedgekeurde helm te dragen. Het beste is een helm te dragen die licht is van kleur of die is voorzien van retro-reflecterende kenmerken, die ervoor zorgen dat je goed opvalt in het verkeer.
  • Oogbescherming. Je gebruikt bij voorkeur een vorm van oogbescherming, zoals bijvoorbeeld een helmvizier, motorbril of (zonne) bril.
  • Schoeisel. Je draagt hoge schoenen of laarzen die ook de enkel bedekken.
  • Handschoenen. Je draagt handschoenen of wanten die de hand en zoveel mogelijk het polsgewricht bedekken.
  • Kleding. Je draagt kleding waarvan de broek de benen bedekt. De jas moet het bovenlichaam en de armen helemaal bedekken. Broek en jas mogen één geheel vormen.

Deze maatregel is bedoeld om de motorrijder beter te beschermen.
Het Verkeerscentrum.nl heeft de kleding voor jou ter beschikking.

Newsletter

Blijf op de hoogte

Blijf op de hoogte
van de leukste acties!

Altijd als eerst op de hoogte van het laatste nieuws en de leukste acties? Schijf je in voor de nieuwsbrief!

bookus

Volg een
proefles

Maak je liever eerst even kennis voor je start?
Vraag dan direct een proefles aan!