Terugblik Rijinstructeurs dag door Bettina

Maandag 13 februari volgden onze instructeurs een bijscholingsprogramma bij de rijinstructeurs dag van de Bovag. Bettina geeft een terugblik van deze dag, want alle instructeurs kwamen met frisse kennis en nieuwe inspiratie terug. Grote kans dat jouw instructeur de nieuwe inzichten meteen heeft toepast bij de eerst volgende rijles ;)

De riinstructeurs dag wordt georganiseerd door de Bovag om o.a. bijscholing te volgen en kennis te delen. Dit keer stond de dag in het teken van verkeersveiligheid en kwaliteitsverbetering. We werden allemaal geïnspireerd tijdens deze dag en hebben zelf ook weer bijgeleerd. Er is bijvoorbeeld landelijk bekeken welke meest gemaakte fouten er gemaakt worden op een examen die invloed hebben op de verkeersveiligheid. Door die kennis te delen kunnen wij daar als rijinstructeurs nog beter op inspelen. We hebben daarom in groepjes geïnventariseerd wat de gevolgen zijn van deze verkeersonveilige beslissingen en hoe we dit kunnen aanpakken. Belangrijk hierbij is dat leerlingen diverse situaties in het verkeer op tijd kunnen herkennen en dat zij de taal van de weg begrijpen. De verkeersongelukken blijven namelijk stijgen en wij willen niet dat je alleen een roze pasje bemachtigt. We willen dat leerlingen de juiste inzichten krijgen, zodat zij veilig aan het verkeer kunnen deelnemen.

 

Een belangrijke vaardigheid die je moet ontwikkelen als instructeur, is om de coaching aan te sluiten bij de leerling.

 

Vaardigheden instructeur
Naast de algemene inzichten en de kennisoverdracht, waren wij natuurlijk zelf ook aan de beurt. Wat is onze eigen manier van coachen? Welke stijl heb je en sluit dit goed aan bij de leerling? Een belangrijke vaardigheid die je moet ontwikkelen als rijinstructeur is om de coaching aan te sluiten bij de leerling. Ik vraag regelmatig aan mijn leerlingen hoe ze zelf gecoacht willen worden, maar een leerling moet ook durven aangeven waar ze behoefte aan hebben. Als instructeur is het daarvoor belangrijk dat je openstaat voor feedback. Sommige leerlingen hebben duidelijke kaders nodig en andere willen vooraf van de les weten wat er geoefend gaat worden. Ook is er een verschil tussen theorie en praktijk, want de ene leerling leert beter vanuit theoretische kennis waardoor wij de praktijk soms op een theoretische manier moeten uitleggen. Een ander leert juist liever in de praktijk waardoor we de oefeningen lekker vaak herhalen onderweg.

 

Eigen verantwoordelijkheid leerlingen
Ook kregen we de tip om leerlingen meer verantwoordelijkheid voor hun leerweg te geven. Hiermee werd bedoeld dat leerlingen in staat moeten zijn om goed te reflecteren op zichzelf. Voor een tussentijdse toets en praktijkexamen moeten leerlingen al een zelfreflectieformulier invullen, maar misschien wil ik wel gaan experimenteren om het reflectie formulier eerder in te laten vullen. Als leerlingen meer eigen verantwoordelijkheid nemen, worden ze besluitvaardiger en zelfstandiger wat de verkeersveiligheid verbetert.

En ouders, ook jullie kwamen te sprake omdat jullie hierbij kunnen helpen :)  
Als je denkt; ‘Nu moet ik ook aan de bak’ valt dat best mee, want ouders kunnen juist helpen door iets meer los te laten. Op kantoor merken we ook dat ouders best veel regelen voor de leerlingen. Om hun meer zelfinzicht te geven en te helpen besluitvaardig te worden, kan het goed zijn om het contact altijd via de leerling te laten verlopen en op de achtergrond mee te kijken. Als het niet goed gaat, zijn we best vaak geneigd om het direct over te nemen én daar moeten wij in de auto ook heel bewust van zijn. Door de juiste antwoorden te geven leert de leerling niet om het zelf op te lossen. Als leerlingen slagen en ze zijn 18 jaar, stappen ze alleen in de auto en moeten ze ook hun eigen keuzes maken.

Ik werd geïnspireerd door deze spreuk die met ons werd gedeeld en dat advies ga ik zeker meenemen de auto in. Het was een hele waardevolle dag voor ons allemaal!

 

Newsletter

Blijf op de hoogte

Blijf op de hoogte
van de leukste acties!

Altijd als eerst op de hoogte van het laatste nieuws en de leukste acties? Schijf je in voor de nieuwsbrief!

bookus

Volg een
proefles

Maak je liever eerst even kennis voor je start?
Vraag dan direct een proefles aan!